Odhodlávala jsem se snad roky, pořád jsem to oddalovala.....pekla jsem chleby ze směsí, z mouky, ale vždycky jen z droždí. Byly jakž takž, ale prostě měly takovou domácí pachuť. Několikrát jsem koupila kvásek v sypké formě, ale ani na ten jaksi nikdy nedošlo.
Hodně mě namotivovaly moje oblíbené stránky conovehonakopci.cz, ale tím úplně posledním impulzem byla má, prozatím pouze virtuální, kamarádka, která si kvásek a chleba z něj moc chválila. Tak jsem se na to prostě vrhla...
Návod na výše zmiňovaných stránkách zdál se blbuvzdorný.....Nevím jak se to stalo, ale můj kvásek vůbec nevypadal jako ten na internetu, nicméně jsem se nevzdávala a vzorně ho krmila dál až došlo na večerní zadělání chleba. Ráno bylo překvapující... těsto krásně nakynulo. Přestože mi bylo jaksi divně a na jídlo jsem neměla ani pomyšlení, dodělala jsem vše dle návodu, dala do formy a taky na plech a ještě nechala kynout.
Po dvouhodinovém spánku mi bylo už opravdu hodně špatně, nicméně chleba nepočká, takže šup s ním do trouby. Zatímco vůně chleba se linula kuchyní, i náš taťka jaksi blednul a blednul. No prostě nebudu to protahovat, Miku se den předtím pozvracel a protože to bylo jen jednou a asi jen na dvě minuty ho to přerušilo v běžném provozu, nijak jsme si z toho nedělali hlavu. (Navíc je to vždycky Klárka, kdo s tímto začne). Byla to prostě úplně obyčejná střevní viróza se vším všudy co k tomu patří, která pro tentokrát přepadla pouze rodiče (když nepočítám ještě jeden Mikulánův blinkanec podobného rázu - tzn. jen s malým pozastavením uprostřed honičky okolo stolu). Nejhorší na tom celém byla ta všudepronikající "vůně" pečícího se chleba. Ještě teď, když na to myslím, tak.......
Chudáček malej první kváskovej....neměl to se svým příchodem na svět jednoduché, ještě druhý den jsme se na něj, celkem znechuceně, jenom dívali. Ale třetí den jsem se překonala a ochutnala a musím vám říct, že je mooooc dobrej. Možná mohl být mírně slanější, ale nemá tu domácí "pachuť", kterou tímto přejmenovávám na "pachuť z droždí". Takže si teď lebedím a dávám si pravý, naprosto celozrnný a vlastně i bio, domácí kváskový chlebík. No trochu kriticky musím dodat, že u ostatních rohlíkožroutů moc úspěch nemá, jenže to nemá ani ten z pekárny.....však si zvyknou.
Žádné komentáře:
Okomentovat