středa 9. ledna 2013

Kvásek II.

Chleba je u nás zase aktuální, a s žádostmi o kvásek se roztrhl pytel. Pokud tedy chcete kvásek máte celkem tři možnosti.

První možnost je nakouknout na skvělé stránky conovehonakopci.cz kde najdete podrobný postup jak kvásek vyrobit a používat, vše krásně nafocené, okomentované no zkrátka to nemá chybu.

Pokud se vám nechce nasávat informace a chcete co nejjednodušší návod jak na to, tak zde ho máte:
1.den - ve skelnici smíchej cca 5 lžic žitné mouky a teplou vodu, na hustotu lívancového těsta, sklenici dej do tepla - já mám  přímo na topení

2.den - přidej pár lžic žitné mouky případně teplou vodu, na hustotu lívancového těsta (kvásek už kvasí a pěkně voní)

3. den - viz. 2 den - hotovo!

4. den lze zadělat na chleba....já zadělám večer, přimíchám cca 250 g žitné mouky. Další ráno si oddělám část kvásku (3 lžíce) a do zbytku zamíchám 250 g pšeničné mouky, 2 lžíce kmínu a dvě lžičky soli. Případně od oka vodu. A šmitec. Kyne to do oběda a pak šup s tím do trouby. Chlebů je ovšem milion druhů, takže opět nemohu nic jiného než doporučit conovehonakopci.cz. 

No, a pokud vám i toto přijde složité, pak můžete vyzkoušet kváskovou mapu např. zde: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

Úspěch zaručen, a máte to bez korýšů, měkkýšů, kypřidel a podobných humusů. A ta chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat